Click & collect sujuvaksi - keskity näihin

 

Myymälänouto verkkokaupan tilauksille - click and collect

Kuluttaja haluaisi usein noutaa verkkokauppatilauksensa myymälästä, jos sellainen yrityksellä on olemassa. Tämä myymälänouto tunnetaan myös nimellä click & collect - klikkaa ja nouda. Yleisesti termillä tarkoitetaan ostosmallia, jossa tilaus tehdään verkossa ja noudetaan joko myymälästä, noutovarastolta, tai muusta yrityksen noutopisteestä.

 

Click & Collectilla todellista lisäarvoa

Mikä myymälänoudossa on niin tärkeää? Sen jokainen kauppias määrittelee itse, tässä pari usein havaittua etua:

 • Asiakkaan keskiostos kasvaa, kun verkkokauppa ja kivijalkamyymälä toimivat yhteistyössä
 • Asiakas kokee saamansa parempaa palvelua, kun voi valita vapaammin toimitustavan ja noutopaikan
 • Voidaan sitouttaa myymälöissä ostoksia yleensä tekevä asiakas, kun saa valita tuotteen rauhassa ja itselleen sopivalla aikataululla noutaa myymälästä.

Ei kuitenkaan riitä, että lisätään vain verkkokauppaan toimitustavaksi "nouto myymälästä" ja annetaan rutiinien pyöriä ennallaan, jos haluaa todella tarjota asiakkailleen lisäarvoa palvelulla.

Verkkokauppatilauksen nouto myymälästä ei ole vain verkkokauppasivuston asia, vaan se koskee tilaushallintaa, asiakaspalvelua, logistiikkaa ja varsinkin myymälöitä.

Tässä alla on muutama vinkki, joilla tehdään toiminnasta asiakasta oikeasti palveleva ja otetaan click & collectista tehot irti.

 

Automatisoi rutiinit ja asiakasviestintä

Aivan ensimmäiseksi pitää automatisoida rutiinit. Myymälänoutojen hallinta täytyy toimia helposti teille ja asiakkaillenne:

Suunnittele logistiikka ja tilausten käsittely kunnolla, jotta ne sujuvat. Ei ole kenenkään etu, että nämä tilaukset viivästyvät hitaan käsittelyn vuoksi. Jos ketju ei pelaa, se näkyy katteissa!

tekstiviestillä ilmoitus kun verkkokaupan tilaus on noudettavissa myymälästä

Asiakasviestien pitää lähteä automaattisesti, kun on oikea aika. Hyvä tapa on luoda automaattiset säännöt viesteille, esim:

1. Tilausvahvistuksessa selkeät tiedot ja ohjeet myymälänoudon kulusta
2. Asiakkaalle tekstiviestillä ilmoitus, kun hänen tilauksensa on vastaanotettu myymälään
3. Tekstiviestillä ja sähköpostilla muistutus, jos tilausta ei ole noudettu 3pv ennen viimeistä noutopäivää

 

Kerro myymälänoudosta asiakkaillesi

Nouto myymälästä on hyvä palvelu ja miellyttävä lisävaihtoehto asiakkaallesi. Älä siis kainostele, vaan mainosta tätä mahdollisuutta. Tee asiakkaillesi selväksi, että nouto myymälästä on nyt saatavilla ja opasta sen käyttöön. Kerro, miten se toimii ja mitä rajoitteita on.

Näytä verkkokaupan kassalla selvästi myymälänouto vaihtoehtona. Voit myös korostaa kuljetuskustannuksia, varsinkin jos ei tule toimituskuluja myymälänoudosta.

Jos kyseessä on tuotekohtainen palvelu, kerro myymälänoudosta myös tuotesivulla. Toisaalta, mikset kertoisi joka tapauksessa?

Tee selväksi, mistä myymälöistä tilauksia voi noutaa ja missä nämä sijaitsevat. Asiakkaalle tärkeää on myös tietää, milloin myymälät ovat auki.

Kerro, kuinka pian tilaus on noudettavissa. Jos haluat ajaa trafiikkia myymälöihin, pidä huoli että myymälänoudon toimitusaika on lyhyempi kuin esim. kotiinkuljetuksen tai muiden toimitustapojen.

 

Noutotilanne sujuvaksi myymälässä!

Tätä ei voine tarpeeksi korostaa. Se, mitä myymälässä tapahtuu jää aivan liian usein vähäiselle huomiolle. Kyseessä kun ei ole pelkästään verkkokaupan toimitustapa, vaan myös myymälän saavutus- ja luovutustapa.

Hanki kunnolliset työkalut, joilla noutotilauksia käsitellään myymälässä helposti ja nopeasti. Asiakkaan ei pidä joutua odottamaan tilauksensa saamista vain sen takia, että pyrki sujuvaan asiointiin valitessaan verkosta myymälänoudon.

Vielä tärkeämpää on, että muiden asiakkaiden ei pidä joutua odottamaan sen takia, että yksi ihminen noutaa kassalla tilaustaan. Yksi erittäin hyvä tapa on pystyttää erillinen tilausten noutopiste, jotta noudot eivät ruuhkauta kassaa.

Pidä huoli, että ainakin nämä asiat toimivat sujuvasti myymälässä:

 1. Saavutus myymälään (tässä vaiheessa asiakkaalle pitäisi lähteä ilmoitus)
 2. Tee noutopiste helposti löydettäväksi ja näkyväksi
 3. Tilauksen nopea tunnistaminen järjestelmästä: Asiakas antaa tunnuksen ja myyjä sillä etsii tilauksen
 4. Luovutettavan paketin löytäminen myymälästä: Tilaustunnus voi samalla olla hyllypaikka, jolla paketti löytyy heti
 5. Asiakkaan tunnistaminen luovutusta varten: Haluatte varmaan varmistua, että henkilö on valtuutettu noutamaan paketin, ja että tästä jää teille dokumentti?

 

Tee click & collect helpoksi mobiiliasiakkaallesi

Muista, että iso osa asiakkaistasi asioivat puhelimellaan koko tilaus- ja toimitusprosessin läpi. Siis varmista, että myös Click & Collect-tilauksen tekeminen ja nouto sujuvat vaivattomasti puhelimella:

 • Pidä käyttöliittymä selkeänä ja valinnat minimissä
 • Huomioi kosketusnäyttölaitteet ja niiden käyttö etenkin lomakkeita täyttäessä
 • Testaa asiakasviestejä suunnitellessa, miten ne näkyvät ja toimivat puhelimessa

 

Myymälänoudon optimointi

Yllämainittujen asioiden lisäksi voidaan panostaa eheään kokonaisuuteen ja optimoida toimintaa:

Asiakkaasi ei ehkä itse halua tai voi noutaa tilaustaan. Tarjoa hänelle helppo tapa asiakkaallesi valtuuttaa joku toinen noutamaan tilaus. Tämä on melko yleinen tapa jo.

Määrittele poikkeustilanteet, ja miten niihin reagoidaan: entä jos paketti on toimitettu väärään kauppaan? Miten asiakas saa tiedon, jos toimitus viivästyy? Mitä pitää tehdä, kun asiakas haluaa palauttaa tilauksen heti noudon jälkeen?

Yksi hyvä esimerkki poikkeustilanteesta on, että asiakas ei pääse noutamaan tilaustaan ajoissa, mutta ehtisi esim. 2 päivää myöhemmin. Miten menetellään?

 

Click & collect ja keräily myymälästä

Näillä neuvoilla pääsee jo pitkälle ja tarjotaan asiakkaalle entistä parempaa palvelua. Tästä kun haluaa vielä parantaa, on seuraava vaihe looginen: myymälästä keräily. Verkkokaupan asiakas ei välttämättä mieti sitä, missä hänen tilaamansa tuote sijaitsee. Mutta jos se sijaitsee myymälässä, on tieto jo paljon arvokkaampaa. Myymäläkeräilyllä hyödynnetään myymäläverkostoa jo todella tehokkaasti ja parannetaan verkkokaupan asiakaskokemusta.

 

Lue lisää Click & collectin mahdollisuuksista ja myymäläkeräilystä: https://viskan.fi/viskan-instore/

Tai lue, miten Hemtex on nopeuttanut toimituksia Instore Pick & Packin avulla: https://viskan.fi/uutiset/hemtex-kerailee-verkkokaupan-tilauksia-myymaloissa/

 

Black Friday - tilausmäärien kasvu yli 200%

Black Friday toi jälleen mahdollisuuden erinomaisiin myntilukuihin, mutta vain jos verkkokauppa pysyi pystyssä ja tarpeeksi nopeana. Viskanin asiakkaiden ei tarvinnut huolehtia verkkokauppansa suorituskyvystä, vaikka tilausmäärät ajoittain olivatkin hurjia.
Lue lisää

Muotikaupan uudet vaatteet

Yritykset Suomessa digitalisoivat toimintaansa huimaa tahtia ja tämä näkyy myös muotialalla. Digitaalisen myynnin saralla näkyy selviä trendejä, tässä niistä muutama keskeinen listattuna.
Lue lisää